Wednesday, December 22, 2010

Ice Wine - Natural sweet wine by Chateau Vartely

Ice Wine Riesling

A unique qualitative wine from Qualitätswein mit Prädikat group (German quality wine classification), which is also called “Ice”. The taste and the flavor of this wine may be with boldness called aristocratic.

Being perfectly equilibrated, ice wine amazes with flavor saturation of exotic fruits and rich taste, but thus it remains fresh, gentle, with a long-lasting aftertaste.

The amount of let out production is limited. Alc. 11%, Vol. 375 ml, Euro 13.00, Availability: 5 000 bottles

Ice Wine Muscat

A unique qualitative wine from Qualitätswein mit Prädikat group (German quality wine classification), which is also called “ice”. The taste and the flavor of this wine may be with boldness called aristocratic.

Being perfectly equilibrated, ice wine amazes with flavor saturation of exotic fruits and its rich taste, but thus it remains fresh, gentle, with a long-lasting aftertaste.

The amount of let out production is limited. Alc. 10.5%, Vol. 375 ml, Euro 13.00, Availability: 6 000 bottles.

Informatii interesante si aici, la "Cafeaua cu Sare" a lui Marin Cosmin.


"Vinul inghetat, denumit Ice Wine sau Eiswein, poate fi cotat cel mai bun vin de desert din lume.
Poate si datorita faptului ca realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii fata de aceasta nobila planta vita de vie.
Ice wine-ul e produs din struguri lasati la supramaturare pe coardele de vita pana la sfarsitul lui noiembrie, chiar decembrie si in cazuri extreme se pot culege si la inceput de ianuarie. Conditia recoltarii (impusa si de legislatie) e data de temperatura mediului ambiant care trebuie sa fie de cel putin – 7 grade Celsius.
Culesul este manual la majoritatea producatoriilor, uneori chiar si pe timp de noapte, in cazul unor geruri mai putin aspre, dupa care boabele inghetate sunt stoarse in prese hidraulice sau in teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatica folosita in procesul de vinificatie obisnuit, nu poate fi utilizata, deoarece cristalele inghetate din struguri formeaza un bloc compact greu de manevrat). Dupa presare aceste cristale (apa inghetata din bob) este inlaturata, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenta foarte concentrata de struguri, care trebuie sa parcurga un proces lung de fermentatie pana la stadiul final de „vin”. Problema delicata pentru a obtine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.
Daca e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copti ajunsi la supramaturare pot fi atacati de mucegaiul nobil (fenomenul de botrytizare), fiind exclusi pentru productia de ice wine; in cazul alternantei de zile reci si zile insorite exista riscul putrefactiei boabelor pe ciorchine, si nu in ultimul caz, daca temperaturile sunt extrem de scazute – 16, - 20 gr.C, boabele devin atat de tari, incat sunt imposibil de presat. De preferat e recoltatul in zilele cu minim – 7 si maxim – 15 grade, diferentele de temperatura influentand direct cantitatea de zahar (exprimata in grade Oechsle) si aciditatea vinului la final." - ne spune Florin aici.

Address: 170/b Eliberarii Street, Orhei,
MD3501, Republic of Moldova
Fax: (+373 22) 88-50-60
Email: sales@vartely.md
Website: www.vartely.md

0 comments :