Thursday, August 26, 2010

Olivia - Post pe care nu vroiam sa-l scriu

Mi se intampla uneori sa gasesc opinii, idei scrise de catre altii si care imi par pertinente.  Le reiau pentru a nu le pierde si pentru a multumi in felul acest celor care le-au scris. De data aceasta reiau cateva randuri scrise de Olivia la care subscriu si eu - "Post pe care nu vroiam sa-l scriu":
M-am saturat de oameni care se vaita. Nu mai pot sa ies la o bere, o cafea, o petrecere, ca singurul subiect de discutie este guvernul, Basescu si cat de rau e in tara asta. Nu aud niciodata "imi merge rau, dar ma descurc eu" sau "ma gandesc sa fac chestia asta" sau macar vreo poveste din copilarie, ceva. Aud numai ce nu ar trebui sa faca guvernul, nu si ce ar trebui sa faca. Culmea e ca aud asta de la oameni care n-au nici o legatura cu macroeconomia sau finantele sau administratia.
Pentru intregul articol click aici.

Monday, August 16, 2010

Robert Turcescu - Un sfirsit e un inceput

După şapte ani petrecuţi la postul de televiziune Realitatea TV, jurnalistul Robert Turcescu şi-a anunţat public demisia. Oficial, decizia a fost pusă pe seama nevoii de schimbare. Schimbarea, cel putin o parte a ei, ar fi prezenta in "online". Eu marturisesc sincer ca il asteptam de ceva vreme pe blogger-ul  Robert Turcescu, acum ca s-a ivit, ramane de vazut ce are de spus, cu pixul si hartia mediului virtualul aici: turcescu.ro.

Pentru mine, libertatea se cofundă cu puterea de a rosti întrebări şi cu satisfacţia de a obţine răspunsuri, iar jurnalistica este singura meserie în care mă simt cu adevărat liber. Daţi-mi un pix şi o foaie de hârtie pe care să pot desena semne de întrebare şi sunt gata oricând să o iau de la căpăt!

Sunday, August 15, 2010

20 de ani de la moartea lui Viktor Tsoi (Виктор Цой)

Viktor Tsoi (Виктор Цой)
Viktor Tsoi ramane, desi trecut in nefiinta acum 20 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti artisti de muzica rock din fosta URSS.
Liderul si intemeietorul trupei “Kino” Viktor Tsoi nu a fost doar un bard de muzica rock, el a scris muzica, a trait-o, a facut intregi generatii sa traiasca in acelasi fel. A trait versuri, s-a jucat cu ele, a jucat in filme si a trait ca intr-un film, a cantat la chitara, a facut multe generatii sa iubeasca chitara.

Kino (Кино)
In pofida ideologiilor comuniste care indoctrinau tinerii inca din copilarie si impotriva propagandei doctrinare si a fortelor de partid si stat care, la inceputul anilor ’80, interziceau difuzarea muzicii rock prin mass-media, in pofida acestora, activitatea sa artistica a avut o influenta enorma asupra tinerilor din URSS.
Versurile sale incitau ascultatorii prin puterea de a da glas tuturor trairilor si durerilor sufletesti, indemnand la gandire, introspectie, analiza, la a pune intrebari.

Nici nu putea fi altfel, caci tinerii aveau nevoie de aer proaspat, aveau nevoie de un idol… care va fi sa fie Viktor Tsoi, singurul copil al unei familii mixte,  mama - profesor de sport de etnie rusa iar tatal - inginer de origine coreeana.

"Кино" (1968)

"Здоб ши Здуб" (2008)

Piesa "Видели ночь" in interpretare originala si interpretare moderna

Viktor Tsoi s-a nascut pe 21 iunie 1962, la Sankt Peterburg (pe atunci Leningrad). In tinerete admirator al lui Mihail Boyarsky si Vladimir Vysotsky, mai tarziu al lui Bruce Lee, a carui imagine a inceput s-o copieze ramanand un pasionat al artelor martiale.

In 1982, Viktor Tsoi, ajutat de Boris Grebensicov, infiinteaza trupa “Kino” si inregistreaza primul album, a carui durata era de 45 de minute, de unde a venit si denumirea sa “45”. Inca de la prima sa aparitie trupa “Kino” a promovat un mesaj anti-comunist si anti-militarist. A facut aluzie la degradarea sistemului sovietic - cunoscutele piese “ Elektricika” sau “Moi dom - beziadernaia zona” (Casa mea, zona denuclearizata).

"Звезда по имени Солнце"

"Star Called Sun"

"Звезда по имени Солнце" si adaptarea in engleza interpretata de "Brazzaville"

In perioada de la inceput a venirii la putere a lui Mihail Gorbaciov, piesa - “Peremen” (“Schimbare”) devine un adevarat imn. La sfarsitul anilor ’80, pe valul „Perestroika”, formatia “Kino” cunoaste o deosebita ascensiune, iar Viktor Tsoi devine un idol pentru tanara generatie. In aceasta perioada apar albumele “Gruppa Krovi” (“Grupa de sange”) si “Poslednii Gheroi” (“Ultimul Erou”) si incep turnee trimfatoare prin Rusia, Ucraina si Belarus, la care sunt vandute toate biletele.

Ultimul concert al trupei “Kino”, a avut loc pe 24 iunie 1990, pe stadionul Lujniki, unde a adunat aproximativ 60.000 de spectatori. Dupa acest concert Tsoi s-a retras in provincie pentru a scrie muzica urmatorului album.

Din nefericire, Viktor Tsoi moare pe 15 august 1990, intr-un accident de masina. Potrivit datelor oficiale, din cauza oboselii artistul ar fi adormit la volan si s-a ciocnit cu un autobus.

Albumul neterminat a fost inregistrat ulterior de membrii trupei “Kino” si a aparut in decembrie 1990 purtand denumirea de “Albumul negru”.

Кино

Земфира

"Кукушка" in varianta "Кино" si in cea mult mai recenta a lui "Земфира"

Astazi, numele lui Viktor Tsoi il poarta cateva strazi din diverse orase ale Rusiei si in memoria lui au fost ridicate monumente in Sankt-Petersburg si Moscova.

Памятник Виктору Цою (Благовестнов)

Monumentul se afla in Sankt Peterburg, pe Nevsky Prospekt, a fost terminat in 2002 de catre sculptorul Alexey Blagovesnom (Алексеем Благовестновым), dar inaugurat abia in 2009.